Всяка година Лондонският международен институт за стратегически изследвания (IISS) анализира

...
 Всяка година Лондонският международен институт за стратегически изследвания (IISS) анализира
Коментари Харесай

Прогноза 2021: Идва Великата дигитална игра

 

Всяка година Лондонският интернационален институт за стратегически проучвания (IISS) проучва главните геополитически трендове. Този път институтът разгласява изследване, предвиждащо по какъв начин ще наподобява световната политика през 2021 година. Перспективите са мрачни: рецесията с ковид обърна света с главата надолу и към момента са налице съществени междудържавни спорове. Някои, предвиждат учените, може даже да ескалират, оповестява Schweizer Radio und Fernsehen (SRF), представено от Агенция " Фокус ".

Въпреки обстоятелството, че през 2020 година пандемията от ковид засенчи редица други проблеми, те не към момента са факт. Според анализаторите, загрижеността е породена основно от възходящото напрежение сред международните сили. Американско-китайските връзки претърпяват най-лошите си времена от 60-те години на предишния век насам, а тези сред Русия и Съединени американски щати - от 80-те години.

Ситуацията сред Китай и Индия е също толкоз рискова, колкото през 1975 година След четири години президентство на Доналд Тръмп, за първи път след края на Втората международна война царува неустановеност от подобен мащаб в връзките сред Европа и Съединени американски щати.

С идването на Джо Байдън на власт в Съединени американски щати европейско-американските връзки би трябвало да се подобрят още веднъж, най-малко атмосферата им. Що се отнася до връзките сред останалите международни сили, IISS не вижда светли вероятности.

Засилва се и външнополитическият авантюризъм на властническите водачи: в Азербайджан и Турция против Армения, в Русия против Украйна и в Сирия, в Китай - в Южнокитайско море. В предишното господството на Съединени американски щати предотврати ескалацията на доста спорове под по-силен или по-лек напън. Но това владичество, предвижда институтът, няма да се върне даже при Байдън, който първо би трябвало да „ излекува вътрешнополитическите рани “, преди да премине към външната политика.

Освен това Съединени американски щати разкриха своите недостатъци в битката против пандемията, която нанесе дълготрайни вреди на репутацията им. В същото време многостранната система, чиято основа е Организация на обединените нации, беше разтърсена през последната година, акцентира SRF.

На собствен ред Китай „ не върви по стъпките на Съединени американски щати “: Пекин се трансформира в суперсила, само че за разлика от Америка „ не съумя да сътвори мощни съюзи “. Новият път на коприната се схваща от страните „ не толкоз като предложение за почтено партньорство, а като опит за увеличение на въздействието в доста елементи на света “.

„ Все по-дръзко, от време на време нападателно държание “ коства на Пекин доста благосклонности, от съседите му в Източна Азия до Европа, Африка и Южна Америка. И не остана неусетно, че Китай употребява пандемията, с цел да „ затегне винтовете в личната си страна “, от Хонконг до Тибет и Синдзян, районът, в който живеят уйгурите. Както отбелязва SRF, все по-малко страни виждат Китай като другарска международна мощ.

Мястото на Запада на геополитическата карта обаче няма да се дефинира с военни средства. Експертите на IISS предвиждат „ Велика цифрова игра “. Според SRF към момента няма правила в тази игра и участниците към момента се държат извънредно жестоко. И спечелилият към момента не е избран.

Едно нещо, твърди SRF, е несъмнено: „ Конфронтацията сред международните сили е тежко задължение за света ". Решенията за актуалните спорове са толкоз сложни за намиране, колкото общите подходи за справяне с изменението на климата или пандемията.

През 2021 година геополитическото напрежение евентуално ще се ускори, съгласно IISS. Това е рисково, защото понякога напрежението може да се разреди „ с гръмотевици и мълнии “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР